Endoszkópos vizsgálatok

december 16, 2023

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk?

A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az endoszkópos vizsgálat. Magyarra fordítva belső megtekintést jelent. Alapvetően minden testnyílás vizsgálatára alkalmas. Így lehetőségünk van a kutyák és macskák orrjáratainak, a garat- és a gége, a légcső, a hörgők megtekintésére. Ezt követően használhatunk idegentest eltávolítására alkalmas fogókat vagy mintavevő eszközöket. A kinyert szövettani- vagy bakteriológiai mintát laboratóriumba juttatjuk további elemzésre.

Nyári időszakban a leggyakoribb endoszkóp használatára okot adó idegentest a toklász, ami nem csak a kutyák fülébe és talppárnái közé tud behatolni, hanem felszippantva nagyon intenzív és szűnni nem akaró tüneteket okoz. A következő tünetek esetén érdemes megfontolni az endoszkóp használatát: fejrázás, fülrázás, ferde fejtartás, orrfolyás, tüsszögés, nem múló köhögés, nehezített légzés, fulldoklás, gennyes pératartalom folyása, véres hányadék vagy véres bélsár észlelése.

Merev és felxibilis eszközt különböztetünk meg. Mindkét típusnak megvannak az előnyei, de a vizsgált terület meghatározza, hogy melyik alkalmasabb az adott esetben. Példaként említhető, a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbelek valamint a végbél belsejének vizsgálatát a felxibilis endoszkóp sokkal nagyobb látószögben és hosszabb szakasz engedi, míg az orrjáratok merev optikával vizsgálhatók jobban. Klinikánk mindkét típusú rendszerrel rendelkezik többféle méretben.

A húgy-ivarszervek endoszkópos vizsgálatánál elsősorban a hüvely, a húgycső és a húgyhólyag vizsgálatát kell megemlítenünk kutya illetve macska fajokban. A hüvely vizsgálatára (vaginoszkópia) legtöbbször komplikáltabb hüvelyfolyás esetében kerül sor, általában gyulladásos, daganatos elváltozások vagy hüvelyi idegentestek esetén. Idült gyulladásos folyamat okának kiderítésére illetve daganatokból történő mintavételre használjuk.

Segítségünkre lehet a vaginoszkópia szukák ciklusdiagnosztikájában is, ilyenkor a megtermékenyítés optimális idejének megállapítása a célunk a hormonszintek mérése mellett.

Minden endoszkópos vizsgálat az állat műtéti altatását igényli, fájdalomcsillapítás mellett. Anélkül mozdulatlan állapotot lehetetlen elérni és a bemozdulás miatti szövetsérülés a belátást nagyon hamar megakadályozná.

Endoszkópos vizsgálatra a +3652447491 –es telefonszámon lehet időpontot foglalni, mely a Domb utcai KZ Állatgyógyászati központban fog lezajlani, Debrecenben.

Laparoszkópos ivartalanítás

Hasonló eszközökkel és elven működő betekintő eszköz a laparoszkóp. Klinikánkon lehetőség van ivartalnítást kérni 2 pici fájdalommentes bemetszésen keresztül (0,5-1 cm), melyet laparoszkóp aszisztáltan végzünk. Részletesebben itt olvashatnak róla.

Szintén érdekesnek találhatod…

Ügyelet

Változás az ügyeleti rendszerben! Sajnálattal osztjuk meg az alábbi közleményt, mely értelmében rövidül az éjszakai...

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom...

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb érzékszerv, de kétségtelenül az egyik legdrágább és legféltettebb kincsünk.Érzékeljük a bennünket körülvevő világot és az onnan...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom üzletnek!Üzletünk kizárólag a legmagasabb minőségű állateledelekkel, legtartósabb játékokkal és felszerelésekkel rendelkezik....

Fogászat

Miért fordítsunk különös figyelmet kiskedvencünk fogainak állapotára? A fogászati kezeléseknek nem csak esztétikai okai vannak és a kellemetlen szájszag elkerülése érdekében történnek, hanem sokkal fontosabb prevenciós lehetőségeket...