Laparoszkópos eljárások

Laparoszkópos eljárásokról általában

Az állatok számára a laparoszkópos műtétek számos előnnyel járnak, amelyek fontosak lehetnek a kisállat tulajdonosok számára is. Kiemelhető ezek közül a fájdalommentesség, gyorsabb felépülés, kényelmetlen gallér hanyagolása, minimális invazivitás, így csökken a fertőzések kockázata.

  • Kiterjesztett diagnosztika

Korábban egyes májbetegségek kizárására és pontos diagnózis felállítására hagyományos feltárás után küldtünk mintát laboratóriumba. Azonban a laparoszkópos biopsziás mintavétel alkalmazásakor minden kellemetlen posztoperatív tényezőtől megszabadulunk. Gyorsabb, így rövidebb ideig van altatásban az állat. Apró bemetszések a felépülést segítik.

  • Gyomorcsavarodás prevenció

A kutyák gyomorcsavarodásakor megoldást csak a hagyományos feltárásból végzett műtét jelent, de nagyon magas rizikóval jár minden esetben. Műtét után 3-5 napig kritikus az állapotuk és bármikor bekövetkezhet a végleges baj. Ennek kifejtése egy hosszas blog-bejegyzés témája lehetne.

Laparoszkóppal végzett gastropexiának nevezett „gyomor kivarrás” egy elképesztően forradalmi eljárás, ahol a seb mérete körülbelül 1/3-ára csökkenthető. A műtét lényege, hogy a gyomrot fix pozícióban rögzítsük a hasfalhoz így a későbbi csavarodását megakadályozzuk. Mivel megelőző műtétről van szó így sokkal ideálisabbak a műtét körülményei és az általános állapota az állatnak. A fiatalabb kutyák jobban tolerálják az altatást és a regenerációs hajlamuk is magasabb. Ez természetesen kombinálható ivartalanítással is.

  • Ivartalanítás

A legújabb és legkíméletesebb módja az ivartalanításnak, ha laparoszkóppal végezzük. A laparoszkópos ivartalanításról az alábbi linken olvashatnak. Ez a legbiztonságosabb eljárás elterjed, bár nagy eszközigénye miatt kevés klinikán elérhető szolgáltatás. A debreceni KZ Állatgyógyászati Központ várja kedves betegeit laparoszkópos ivartalanítást megelőző konzultációra. Műtéti időpont foglalása a 0652/447-491 -es telefonszámon az 1-es mellék megnyomásával lehetséges.

Szintén érdekesnek találhatod…

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb...

Endoszkópos vizsgálatok

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk? A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom...

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb érzékszerv, de kétségtelenül az egyik legdrágább és legféltettebb kincsünk.Érzékeljük a bennünket körülvevő világot és az onnan...

Endoszkópos vizsgálatok

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk? A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az endoszkópos vizsgálat. Magyarra fordítva belső megtekintést jelent. Alapvetően minden testnyílás vizsgálatára alkalmas. Így...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom üzletnek!Üzletünk kizárólag a legmagasabb minőségű állateledelekkel, legtartósabb játékokkal és felszerelésekkel rendelkezik....