Miért horkol kiskedvence?

november 26, 2023

BAOS- Brachycephal légúti obstrukciós szindróma

Hazánkban is nagy számban előforduló rövidorrú kutyafajták a mopszok, francia-, és angol bulldogok, boston terrierek illetve egyéb bulldog típusok. Sajnos cuki kinézetük mellett súlyos egészségügyi problémákat hordozhatnak. Ilyen a légzési nehézséget jelentő obstukciós szindróma. 

Egyes kutatások szerint, francia bulldogok 85%-át érintő megbetegedés, amire érdemi javulást csak sebészi úton érhetünk el.

Mi nehezíti a rövidorrú kutyák légzését?

Röviden: A lágy szájpadlás hossza és az orrjárat szűk alakulása.

A koponya hossza egyre rövidül, viszont az orr- és szájüregben található lágyszövetek nem rövidülnek ezzel párhuzamosan.

A feltorlódott lágyszövetek részleges- vagy adott pillanatban teljes elzáródást okozhatnak, így a kutyák légzését nehezítik, sőt extrém esetben ájuláshoz is vezethetnek. Az erőltetett légzés fokozott izommunkával jár, ami tovább súlyosbítja a oxigénhiányos állapotot. – Következményes tüdőödémához és refluxhoz vezethet, ami a visszaáramlott gyomorsav miatt tovább súlyosbítja a tüneteket az idő múlásával.

A másik légzés nehezítő tényező az orrnyílások szűk állása, ami kisebb százalékban bár de korrekciót érdemel.

Ezek mellett a gége összeesése/bénulása és a légcső alulfejlettsége is ronthat az állat komfortérzetén.

Mikor jelentkeznek a tünetek? 

Leginkább meleg nyári és tavaszi időszakban fordulhatnak elő életet veszélyeztető helyzetek, mikor a kutyák légszomja olyan súlyossá válik, hogy csak azonnali állatorvosi beavatkozás mentheti meg az állat életét. 

Továbbá stresszhelyzet, túlzott izgatottság (játék, a tulajdonos jelenléte, séta) kiválthatja a tüneteket.

Mik a tünetek?

  • A légúti tünetek: röfögés, horkolás, köhögés, fuldoklás 
  • Emésztőszervi tünetek: öklendezés, hányás
  • Ájulás is bekövetkezhet a legsúlyosabb esetekben

Ha ezek közül bármelyiket tapasztalja kis kedvencénél, érdemes állatorvoshoz fordulni. A debreceni KZ klinika készséggel várja telefonhívását időpontegyeztetéssel és konzultációval kapcsolatban: [kontatk] . 

Illetve éjszaka, sürgős esetben a városi ügyelet telefonszámát érdemes hívni:+36305659255

Kezelés

  • Konzervatív terápiával ideiglenesen fenntartható javulást érhetünk el, de megoldást nem jelent ( gyulladáscsökkentők, gyomorvédelem) de,
  • Hosszútávú javulást nagyobb eséllyel sebészi beavatkozással érhetünk csak el. Természetesen az eredményesség mértéke több tényezős, így vannak olyan légcsőbetegségek amik nem helyreállíthatók, de ezekben az esetekben is javít a műtéti eljárás az állat közérzetén.

Két lépésben zajlik a plasztikai beavatkozás.

Először a hosszú és vaskos lágy szájpadlás rövidítését és vékonyítását végezzük visszahajtásos technikával, majd az orr rhinoplasztikája következik. A második lépés az orrnyílások tágítását célozza, így kisebb ellenállással indul útjára a belélegzett levegő.

A meghosszabbodott és megvastagodott lágyszájpadlás rövidítése és vékonyítása szintén a légzés könnyítését támogatja.

Az orrcimpákban található varratokat 10-12 nap elteltével eltávolítjuk, gallér viselése szükséges.

Szintén érdekesnek találhatod…

Júliusi Akció

Kedves Gazdi! Gondoskodj kedvencedről a legjobb minőségű állateledellel.  Csatlakozz hozzánk, kövess minket. Majd oszd...

Ügyelet

Változás az ügyeleti rendszerben! Sajnálattal osztjuk meg az alábbi közleményt, mely értelmében rövidül az éjszakai...

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb...

Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb érzékszerv, de kétségtelenül az egyik legdrágább és legféltettebb kincsünk.Érzékeljük a bennünket körülvevő világot és az onnan...

Endoszkópos vizsgálatok

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk? A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az endoszkópos vizsgálat. Magyarra fordítva belső megtekintést jelent. Alapvetően minden testnyílás vizsgálatára alkalmas. Így...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom üzletnek!Üzletünk kizárólag a legmagasabb minőségű állateledelekkel, legtartósabb játékokkal és felszerelésekkel rendelkezik....